Samrådsmöte – och där kom bakslag nr 2!
Den 7:e januari hade vi då byggsamrådsmöte med Täby kommun och den kvalitetsansvarige som vi anlitat. Byggsamrådsmöte ska man ha inför byggstarten. Till det mötet ska man ha anlitat en kvalitetsansvarig (KA) som också ska delta. Den personen övertar ansvaret för att byggnadsarbetena utförs i enlighet med gällande lagar och bestämmelser i Plan- och bygglagen. För att säkerställa att kraven uppfylls upprättar den kvalitetsansvarige en så kallad kontrollplan.
Väl på plats tog det minst en kvart innan vi kunde starta mötet, innan 1) Alvin inte kunde bestämma sig för vilken film (och på vilket språk!) han skulle titta (detta var för övrigt det bästa sättet att hålla en 3,5-åring någorlunda lugn och stilla i en timme), 2) vi fått av Tyra alla vinterkläder och försett henne med någon spännande leksak för att hålla henne nöjd så länge som möjligt (hon skötte sig över förväntan under mötet), 3) Joakim fått sin första kopp te (då kaffet som bjöds på inte dög!).
Efter vårt tidigare möte på tomten med dem som ska genomföra anläggningsarbetena (Mickes gräv) hade vi några frågor som vi ville stämma av med kommunen. Utöver det var syftet med mötet delvis oklart, vi visste inte riktigt vad som skulle avhandlas på mötet, vilka vi skulle träffa förutom vår KA och kallande tjänsteman, samt hur länge mötet skulle hålla på.
Tjänstemannen på kommunen gick igenom diverse punkter, som enligt lag ska vara uppfyllda för bygge av hus. Dessa punkter är förstås obligatoriska och inget specifikt som endast gäller vårat bygge. Det hade därför underlättat om vi som ”byggherrar” hade fått en dagordning (innehållandes bl.a. de här punkterna), så att man kunde förbereda sig på de frågor som ställdes och även på frågor som vi själva möjligen skulle ha.
Radonmätning ska genomföras ett tag efter inflyttning (enligt regler) och vid sittande möte skulle vi fatta beslut om vilket företag som skulle utföra mätningen. Vi fick ett (1!) namngivet alternativ att välja på, eller välja något annat företag, men eftersom vi inte känner till något företag i radonmätarbranschen (vem gör det?) hade vi knappast något annat val än att välja kommunens förslag. Ja, vad ska man säga…
Så kom då bakslag nr 2.
De frågor till kommunen vi hade rörde hur högt huset och garaget ska ligga i förhållande till såväl vägen, en skaftväg som vi har bakom garaget samt granntomterna. På nuvarande ritning (och den som gäller för bygglovet) skiljer det 1 meter i nivå mellan hus och garage. Vi ville höja garaget ca 50 cm, för att komma mer i jämnhöjd med huset, men också för att komma något högre i relation till skaftvägen. Men NEJ! Det gick inte! Nya mätningar av höjder på tomten var tvungna att genomföras (ny situationsplan) för att avgöra om det fanns några fel i den gamla situationsplanen. Resultatet av detta blev att vi får höja med 10 cm. En tummetott i alla fall… Det känns ändå helt ok, men vi måste hålla koll på skaftvägens nivå så att vårt garage inte hamnar i ett dike.
Detta dilemma tog merparten av samrådstiden och lämnade ca 20 min åt det egentliga ”samrådet” (vad det nu skulle bestå i).
Känslan efter mötet är att kommunen vill svära sig fri från sitt informationsansvar och lägga hela ansvaret på oss, och något ”samråd” per definition ( i betydelsen överläggning för att enas om, gemensamt handlande) var det knappast tal om. Efter mötet upprättar kommunen ett samrådsprotokoll över mötet. Vi noterade dock att inte en enda anteckning fördes under mötet, så det ska bli intressant att se det protokollet!
fredag 9 januari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Inte kul med bakslag. Jag inser nu vilket flyt vi hittils haft med vårt bygge.
Skicka en kommentar