söndag 5 oktober 2008

Bakslag nr 1

Fel husplacering på tomten, fel vinkel på hustak, fel vinkel på garagetak, för högt hus, för högt garage... Jaa, fel på det mesta med andra ord!

I kontakt med bygglovsavdelningen vid Täby kommun i syfte att höra statusen för vår bygglovsansökan kom kalldusch numero uno. Vi fick backning på det mesta och det ordnades ett "krismöte" med oss, Täby kommun och Myresjöhus för att diskutera problemen närmare.

1. Det visade sig att Myresjöhus (och även andra tjänstemän vid Täby kommun) förbisett och misstolkat en viktig detalj i den detaljerade detaljplanen. I anläggningen av den tänkta trädgårdsstaden ska alla hus ligga utmed egenskapsgränsen på fastigheten, vilket betyder att vårt hus måste ligga med kort- eller långsida exakt 6 meter från vägen. Detta var inte alls som vi tänkt oss! Vårt val av husplacering på tomten var med långsidan i söderläge, ca 20 meter från vägen. Lantmätarna och kommunpolitikerna som bestämt detta måste sakna känsla för estetik och funktion. När man detaljplanerar en ny och modern trädgårdsstad borde man väl ta hänsyn till modern arkitektur och husens placering i relation till väderstreck etc.

2. Oktavhusets tak (och garagets tak) har 14 graders lutning, medan detaljplanen kräver 18-27 grader. Olika bedömningar har dock gjorts tidigare av Täby kommun när det gäller takens lutning, varför det fanns anledning att tro att det inte skulle vara något problem. Men icke sa nicke! Lutningen på taken måste (i alla fall för oss) vara minst 18 grader.

3. Både huset och garaget är för höga! Huset får bara vara 6,5 meter högt och garaget 3,5 meter.

Jaa, hur ska vi göra nu då var den stora frågan!?! Måste vi byta hustyp? Sälja tomten? Byta kommun?

2 kommentarer:

Victoria Levit sa...

Hej!
Detta var ju bara helt underbart att läsa för vi bygger också Oktav och fick idag avslag av politiker. Läs min blogg Familjen Levit.
Dessa politiker....suck
Nu måste vi nog byta tomt. Tur att vi inte har hunnit få räkning på denna.
Myresjö är annars duktiga på att få oss att tänka postivt. Vi ska träffa säljaren på fredag diskutera allt från början igen.
Har ni redan börjat titta på kakel och klinker?? Vi har inte ens tänkt tankten men det borde vi kanske också börja ta tag i.
Håller tummarna för er
//Victoria

Joakim och Maria sa...

Hej!
Tack för att ni håller tummarna, det kan behövas! Vi läste just er blogg idag och förstår verkligen hur ni känner er. Verkligen jättetråkigt! Det fanns ingen möjlighet för er att flytta huset en aning på tomten? Tur att ni inte hade betalt tomten i alla fall. Det hade ju vi när vi fick vårt 1:a bakslag...
Vi har försökt hålla ett högt tempo i processen, då vi vill och hoppas på att få flytta in till sommaren (juli) nästa år. Vi tror att vi kommer lägga in vår slutliga beställning i nästa vecka. Vi har kollat på kakel och klinker mest i syfte att försöka skaffa oss en bild över vad hela kalaset kan komma att kosta (sannolikt mer än vad vi räknar med ändå)...

Hoppas ni inte råkar ut för fler bakslag utan hittar en fin tomt som ni blir nöjda med! För huset är ju supersnyggt! :-)
//Maria & Joakim