tisdag 13 januari 2009

Ett litet kärt bakslag - nr 3!

Måste alla normer vara uppfyllda? Samtidigt?!

Vi har nu granskat kanske 8 omgångar ritningar sedan vi startade byggprocessen. Efter att vi var tvungna att vrida huset och flytta entrén behövdes nya ritningar tas fram över entrén, hallen och den lilla wc:n.

Lösningen så här långt går att beskåda i inlägget "nya ritningar". Vi var ganska nöjda med den lösningen fram till dess vi granskade den i sömmarna med en skalenlig linjal och fann att måtten i hallen inte längre stämde med de ursprungliga värden vi kommit överens om. Hallen krympte från ett djup av 1,5 m till futtiga 1,2 m. Vi hade inte lagt märke till det tidigare eftersom vi inte fått någon reaktion på det förslag till omritning vi gjort då hall och wc kastades om. Att hänga jackor, kappor, kavajer och barnkläder plus eventuella besökandes plagg bakom en garderobsvägg om 1,2 meter går inte! Varför bygga ett hus på över 200 kvadrat men ha en hall som i ett studentrum på lappis?

Efter att ha påpekat denna "miss" i ritningen kom så ett litet bakslag nr. 3.

Det går inte att göra den större. Anledningarna stavas PBL och BBR 2006.

Maria satt sedan under en dag i telefon i över 2 timmar vid olika tillfällen med Myresjöhus HK i Vetlanda för att direkt med dem (och inte via vår säljare) försöka röna ut varför det inte går och om och hur det i så fall skulle kunna gå att lösa. Dock ska ingen skugga kastas över Myresjöhus som var ytterst hjälpsamma i att försöka komma fram till en vettig lösning.

Problemet är att wc:n måste ha vissa "mått" för att möjliggöra för en rullstol att komma åt faciliteterna. Tex. måste en toalett stå 0,8 m från en yttervägg (dess rygg får dock stå mot yttervägg) och ha 1,1 meter fritt utrymme på minst en sida av toalettstolen, samt att en cirkel på 1,3 m fritt utrymme ska finnas i ett badrum för att möjliggöra toalettbesök med rullstol. Allt står förstås i boverkets byggregler (BBR 2006).

Alla normer naturligtvis vällovliga i sig och en del av bakgrunden är att kommunen (och inte fastighetsägaren) annars blir skyldig att bekosta bostadens handikappanpassning, ifall någon i hushållet blir handikappad (eller trot eller ej någon får svårt att röra sig pga ålderdom). Reglerna säger att en person i rullstol ska kunna leva och umgås i huset och därmed komma åt alla nödvändiga delar.

Reglerna är bra - inte tu tal om det - men måste de uppfyllas på ett sådant stelbent sätt? Vi hade åtskilliga förslag som borde kunna fungerat men som stöp på någon udda regel.

Kompromisslösningen blir att vi kastar om toalett och dusch samt flyttar handfat till ytterväggen. Men om handfatet ska sitta på ytterväggen måste det fästas på en installationsvägg (om vi inte vill ha några utanpåliggande rör, vilket vi inte vill). På detta sätt vinner vi 2 dm i hallen som då blir 1,40 m djup. Nåja, inte helt illa ändå.

Ett litet förtydligande: Själva planlösningen granskas inte vid bygglovsansökan, utan det är vid byggsamrådet som handikappreglerna ska gås igenom med avstamp i den föreliggande planlösningen och det är den kvalitetsansvarige som ansvarar för att det som sägs på byggramrådet sedan också följs under själva bygget.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Familjen Söderberg!
Vi letar ivrigt efter tomt i Täby och funderar på att bygga hus, men vi undrar om det är förenat med alldeles för höga kostnader.

Om tomten kostar, låt säga, 1,6 miljoner kronor. Vad kostar ert hus och vad blir egentligen då den totala kostnaden? Det finns, som vi har förstått det, ganska många dolda kostnader. Hur mycket av priset måste man eg. ha sparat ihop och betala kontant? Har ni ngn mail man kan kontakta er på?

Vore spännande att få lite "real life experience"!
MVH
Michelle &Lars

Joakim och Maria sa...

Hej Michelle och Lars!

Vad kul att ni funderar på att bygga hus i Täby! :-)

Ja, som ni säger så kostar det alltid mer än man tror från början, och jag gissar att vi kommer överraskas några gånger framöver. Men än så länge håller dock kalkylerna någorlunda.

Ni får jättegärna maila oss på vår vanliga mail, mailadress: maria.e.soderberg@gmail.com eller joakim.s.soderberg@gmail.com, så kan vi ge er en bättre bild över processen, kostnader etc.

Mvh,
Maria & Joakim