torsdag 1 januari 2009

Så här ser det ut nu

Så har alla träd på tomten fällts och anläggningsarbetena har börjat planeras och till viss del påbörjats. Det är en helt annan känsla man får för tomten nu när inga träd står kvar och marken är helt skövlad. Arbetena på tomten kommer utföras av Mickes gräv och entreprenad AB som vi fått bra kontakt med och det känns riktig bra.


Vy över tomten mot granntomten bakom vår.

Intressant nog kommer huset att ligga precis på tomtens högsta punkt - där naturligtvis berget tittar fram; Det blir till att spränga. Som vanligt ska tunga beslut fattas på kort tid som kan få såväl ekonomiska som estetiska konsekvenser, utan att man egentligen har vare sig kunskap eller förmåga att i tid tillägna sig detta innan beslutet ska fattas. Hur vet man hur mycket som ska sprängas? Att vandra runt på tomten och försöka bilda sig en uppfattning om hur det kommer att se ut när huset står på plats med gräsmatta, träd, buskar och allt är inte det lättaste. Kommer det stå för högt? Ligga för lågt? Det går inte! Helst vill vi inte spränga för mycket eftersom det är en ganska kostsam procedur, men vi är ändå tvungna till det av åtminstone två skäl: 1) Bygglovet anger en nivå vi ska lägga huset på (men det går till viss del att förhandla om med kommunen) och 2) det uppstår eventuellt senare ännu större kostnader då alternativet är att höja hela övriga tomten med oändliga lass fyllnadsmassor för att inte huset ska ligga likt en toppstuga på Åreskutan.

Vi kommer att få två alternativ till kostnader för sprängningarna och därmed husets placering i höjd att ta ställning till i nästa vecka.

Den 7:e januari ska vi också ha samrådsmöte med Täby kommun och kvalitetsansvarig. Naturligtvis har vi ju ingen dagordning för mötet, så det ska bli spännande...



Husets placering på tomten har märkts ut med rödmarkerade pinnar.



Pinnen på bild markerar tomtgränsen. Till höger om den är vår tomt.



Joakim och Alvin vandrar runt på tomten


Tomten sett uppifrån gatan



Alvin i det som senare ska bli ved till kaminen i huset.

Inga kommentarer: