onsdag 25 februari 2009

Alla dessa val...

Inte nog med att det ska väljas kakel, klinker, tapeter, köksfläkt, blandare, duschset, handfat, storleken på fönstren, sockeldosornas placering, höjden på huset och you-name-it, så ska det också väljas i vilken förskola våra två guldklimpar ska gå i framöver!

Frågan är hur vi ska kunna välja det!? Samtidigt som vi vill minimera avståndet mellan förskolan och hemmet så vill vi maximera vår och våra barns nöjdhet. Glada barn ger glada föräldrar! Förskolan ska dessutom ha duktiga pedagoger (ja, de kallas så numer) som verkligen jobbar aktivt med pedagogiken, de ska se varje litet barn som den lilla unika individ den är, de ska vara ute mycket i naturen, göra utflykter, laga maten på förskolan ("närproducerat" är ju modeord nu) och den ska dessutom vara ekologisk, ha en inriktning där de sociala och kommunikativa färdigheterna tränas, läs-, skriv- och räkneförmågan ska stimuleras hos barnen och mycket mer. Ja, riktigt så många krav har vi kanske inte, eller rättare sagt, några faktorer är inte lika viktiga som andra.

Men förutom att vi måste välja de 5 förskolor vi tror mest på (hur vi nu ska veta det, alla låter ju bra på papper) och dessutom göra en rangordning dem emellan måste det också finnas chans att få plats på någon av dessa förskolor. En ekvation som inte är helt enkel att lösa. Det visar sig att dessa val av förskolor helst skulle gjorts ett par år innan vi kom på att vi skulle bygga hus i Täby kyrkby och kanske helst ett par år innan vi kom på tanken att skaffa barn. Då och kanske endast då hade vi haft goda chanser att få plats på någon av de förskolor vi helst vill ha våra barn på.

Nu är dock bilden en annan. Vi ställde våra barn i förskolekö först 1) efter att de var födda båda två, 2) 4 dagar efter att vi skrivit kontrakt på tomten och alltså visste att vi skulle flytta till Täby. Aj aj... Det visar sig inte vara ett helt lyckat drag.

Efter samtal med förskolechefer och kommunala tjänstekvinnor (ja, det är främst kvinnor som jobbar med barnomsorgsfrågor) får jag veta att alla, oavsett i vilken kommun man bor, är välkomna att ansöka om förskoleplats i Täby kommun. Det enda kruxet är att så länge det finns barn från den egna kommunen som står i kö till förskolan går dessa barn före och barnen som bor utanför kommunen (som vi gör) får gladeligen vänta. Svaret jag fick var alltså att vi inte kan bli erbjudna en plats så länge vi inte bor i kommunen. Och det gör vi ju inte förrän vi fått nycklarna till huset efter slutbesiktningen i slutet av augusti. Och då är ju - förstås - alla barn redan placerade för hösten och vi hör inte till den skaran. Moment 22...

Men, kanske finns det en chans säger en tjänstekvinna vid kommunen. Kanske kan ni skriva barnen eller hela familjen på en täbyadress?! Tveksam till förslaget, men ändå aningen förhoppningsfull, ringer jag Skatteverket för att kolla vilka folkbokföringsregler som gäller. Svaret var glasklart: NJETSKI! Det är ett lagbrott. Man måste vara folkbokförd på den adress där man främst spenderar dygnsvilan. Undrade just i mitt stilla sinne om några av mina vänner och bekanta borde folkbokföra sig på annan adress, då de ofta spenderar dygnsvilan hos deras "pojk- respektive flickvän".

Ringer dock tillbaka till kommunen för att ifrågasätta reglerna lite mer, slussas vidare till någon annan tjänstekvinna som kanske kan besvara mina alltmer besvärliga frågor. Och, nu visar det sig att det inte ska vara något problem. Om vi, när vi ställde oss i kö till de 5 förskolorna, angivit att vi kommer att vara folkbokförda i kommunen den tiden så ska vi räknas som "infödingar" i kommunen. Tjoho! Nu finns det alltså chans att vi inte hamnar sist i kön, efter alla Täbybarn, utan kan få plats på någon förskola till hösten - efter 1 års kötid...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej! Hittade er blogg på Myresjöhus hemsida. Vi bygger också ett modernt Myresjöhus (Intro) och med slutbesiktning den 28 augusti! Det var verkligen med igenkännande jag läste era inlägg - utom det här med dagisplacering, för våra barn är 19 resp. 16... Välkommen att kika in hos oss också!
Hälsningar Gunilla i Piteå
http.//husbyggarens.webbsida.com

Papaya sa...

Hej
Vi har också byggt i Täby kyrkby och ställde våran son direkt i kö till förskola här. Vi fick en plats 1 mån innan vi flyttade in i huset och det var inga problem. Bara att eran nuvarande kommun betalar för platsen så länge.
Vad har ni sökt för platser om man får fråga?
/Camilla

Joakim och Maria sa...

Hej,
och tack för kommentarerna!
Gunilla: har glömt att svara tidigare, men vi följer med spänning ert husbygge! Vi ligger ju verkligen i samma fas, även om ni verkar vara ett litet steg före som fått erat hus... Vi får vårt nästa vecka!
Camilla: Vi har precis fått veta att vi fått 2 platser, förvisso på vårat 5:e handsval (Margaretelund), men dock plats... Jag hoppas vi har samma tur som er och kanske hinner vi få en plats på någon av de förskolor som ligger närmare vårt hus, ex.vis Odens förskola.
//Maria

Sussie sa...

Hej!

Vi bor i kyrkbyn nu, planerar oxå att bygga i nya trädgårdsstaden :O) Har kollat tomten, ska kolla visningshuset på onsdag. Vi har ju tur som redan bott här i ett par år. Vi har vår ena som på Lilla Balder (världens bästa fsk) och vår dotter går i byleskolan.
LYCKA TILL!

Sussie