fredag 22 maj 2009

Apropå kostnader

Som sagt, det är inte billigt att bygga hus. Och det är inte heller alltid lätt att förutse alla kostnader som kan uppkomma efter hand.

Utöver de senaste fakturorna, som vi bloggade om för ett par dagar sen, har det även tillkommit extra kostnader för det arbete som varje hantverkare ska göra. Inte för att det är några nya val vi har gjort, dessa hade vi bestämt oss för redan i samband med den slutliga beställningen. Utan för att Myresjöhus kallar det extra tillval.

För vår del handlar det om:
1) Extra eluttag samt infällda spottar i tak i vissa rum
2) Val av kakel och klinker
3) Att inte ha standardtapeterna (Borosan)

Vad gäller de extra eluttagen finns det inte så mycket att orda om. Vi har bestämt oss för ca 10 extra uttag totalt sett. De kostade ca 500 kr /styck. Infällda spottar i taket har vi alltid viljat ha, så det var tämligen svårt att avstå från, trots att det innebar en väldigt stor kostnad. Slutligen fick det bli spottar i hall/entré, köksdel (ej matplatsen) och de 2 badrummen. Det blev 26 spottar inalles, trots att vi varit restriktiva. Tillsammans med eluttagen slutade elektrikerns nota på 33 000 kronor. Men då tillkommer – förstås – moms (25%) plus Myresjöhus arvode (15%), dvs. ytterligare 40%!! Den extra elen slutade således på 48 000 kronor. Puh!

Vad gäller kakel och klinker kommer även den notan sluta på betydligt mer än vi kunnat förutspå. Framförallt är det vårt val av mosaik i det stora badrummet samt sticks i köket (stänkskyddet) som drar iväg kostnaderna. Förvisso är mosaiken inte billig i sig, men dessutom får vi enligt plattsättaren räkna med rätt mycket spill (främst på mosaiken), vilket gör att extra mycket dyr mosaik beställs. Inte undra på det när det i badrummet även beställs mosaik till hålrummet där en dörr kommer vara, och i köket sticks till hålrummet där ett fönster kommer vara…

Slutligen, när det gäller tapeterna, hade vi mycket svårt att hitta tapeter i det ytterst begränsade urvalet och som dessutom ska passa ihop med de tapeter vi valt i de övriga rummen. Så vi bestämde oss för tapeter från andra kataloger, dock fortfarande från det något billigare sortimentet. Att måla istället för att tapetsera fick vi tidigt veta skulle vara mycket dyrare än att tapetsera, pga allt extra underarbete som krävs för målning, så det hade vi helt lagt åt sidan. Ända till offerten kom en vecka innan målaren/tapetseraren skulle börja jobba i huset. Då visade det sig att målning blev klart billigare än tapetsering. Anledningen var att vi (utan att veta om det) hade bestämt oss för tapeter som tydligen krävde ett speciallim som var väldigt dyrt. Detta resulterade i att vi nu har bestämt oss för att måla hela huset, med undantag av en fondvägg i vårt sovrum och en fondvägg i vardagsrummet. Hade gärna haft fler fondväggar, men vi hade tyvärr ingen tid att titta på tapeter innan det var dags att bestämma oss, så vi får väl göra detta själva senare när vi flyttat in i huset. Verkligen synd att vi fick offerten så sent!

1 kommentar:

Villa Edsviken sa...

Jag trodde att innan man börjar bygga och man bestämt sig för alla tillval så får man ett fast pris. vi var först inne på att bygga ett myresjöhus men priserna skenade iväg, var påslag på påslag hela tiden, orimliga summor. Så nu bygger vi a-hus och de har inte alls sådana påslag. Lycka till med byget huset kommer bli jättefint!