söndag 10 maj 2009

Mycket huvudbry för varje val

Trots att vi gjort en slutlig beställning på alla tänkbara och otänkbara val man kan göra i ett hus, och att vi dessutom gått igenom dessa val ett otal gånger såväl för oss själva, som med Myresjöhus, återstår ändå en hel del val.

Val som man till en början tror ska vara relativt enkla att göra, visar sig ändå vara svåra… Ett exempel är frågan om spegel i badrummen. I den slutliga beställningen valde vi bort det spegelskåp som ingick i huset för att istället köpa en egen spegel (utan skåp). Men här räckte det förstås inte att bestämma sig för måtten på spegeln i förväg, utan vi var tvungna att ändra detta när vi ställdes inför nya fakta på plats i huset. Vi skulle bestämma oss för hur många centimeter spegeln skulle vara från taket? Hur högt spegeln skulle börja, mätt från klacken som vi har bakom handfatet? Hur långt från klackens sidor? Dessutom ska ju spegeln på något sätt passa med kakelplattorna och dess sättning så att det inte blir en smal rand med kakelplattor någonstans.
Här är klacken som kommer sitta bakom handfatet i det lilla badrummet. Här funderar vi (efter ett förslag från plattsättaren) på att ha en infälld spegel som sträcker sig från väggen till fönstret/klackens ytterkant. Själv hade vi tänkt ha en smalare spegel (40 eller 60 cm bred), men med tanke på att det ska se någorlunda snyggt ut med kakelplattor på sidorna om spegeln så är det ju förstås ett alternativ att ha spegeln från vägg till fönster. Eller ser det konstigt ut!? Vad tycker ni?



Klacken i stora badrummet. Handfatet kommer att vara centrerat, vid de blå plaströren.

I samband med spegelbeslutet skulle vi också bestämma oss för eluttagen vid spegeln. Skulle vi ha 1 eller 2 eluttag? På vilken höjd skulle uttagen vara ovanför spegeln? Hur långt från taket? Hur långt från spegelns ytterkanter? Hur många centimeter mellan de två uttagen (vi bestämde oss för 2 uttag i det stora badrummet)? Ja, det senare beror ju på vilka lampor man vill ha. Problemet är bara att vi inte vet… Vi har varit och kollat en del på badrumsbelysning, men än så länge har vi inte hittat någon som vi känt oss toppnöjda med. Några tips på snygga badrumslampor!?
Ja, alla dessa val skapar en del huvudbry... Men på något konstigt sätt är det ändå roligt! :-)

1 kommentar:

Victoria Levit sa...

Hej!
Detta är Victoria och Leo som bygger Oktav i Malmö.
Vi fick inflyttningsdatum sista v. i september. Jag tror att vi ligger 4 veckor efter Er med bygget. Så spännande. Vill köra in i huset varje dag och drömmer bort mig på jobbet ibland. Förstår Er med alla val som man tror att man har gjort men ändå dyker det upp nya frågor och förändringarsom man måste ta beslut om.
Denna vecka ska vi ha möte med elektriker vilket jag tycker är mest spännande. Belysning är ju så synligt och viktigt för hela utseende av huset både invändigt och utvändigt.
Älskar vår fantastiska takhöjden på nästan hela 7 meter. Där undrar vi verkligen hur det blir med belysning...
Vi följer Ert bygge med spänning och läser er blogg regelbundet.
Önskar bara det bästa från skåne!